Ultrahangos érzékelők

A Contrinex ultrahangos érzékelői szabályos időintervallumokban bocsátanak ki ultrahang-nyalábokat a 200-400 kHz frekvenciasávokban, és azt a jólismert elvet használják fel, hogy a kibocsátott, majd a tárgyról visszavert és detektált jelek közti késésből a tárgy távolsága számítható.

A Contrinex ultrahangos érzékelőinek két fajtája van: A diffúz (tárgyreflexiós) változat a tárgyról visszaverődő jeleket használja; a reflex változat egy külön tükröt is tartalmaz, amely az adótól bizonyos távolságban rögzítetten helyezkedik el, és az adó erre a távolságra van optimálisan beállítva. A vizsgálandó tárgy az adó és a tükör közé jut be a sugarakat megszakítva, amit az ultrahangos érzékelő detektál.

Az érzékelő lehet analóg vagy digitális kimenetű. Az ultrahangos érzékelők előnyei: a tárgy anyagának, színének, alakjának, felületi minőségének nincs jelentősége. Az analóg és digitális kimenet (akár egyidejűleg mindkettő) széles alkalmazhatóságot biztosít. Az érzékelési tölcsér akár 90°-os is lehet. Szennyezésre, zajra érzéketlenek.