Nyomástávadók

A nyomástávadók közös jellemzője, hogy gáznemű vagy folyékony közegek nyomását mérik, és a nyomással arányos analóg kimenőjelet szolgáltatnak. A kimenőjel tipikusan 4-20 mA, de kaphatók 0-5 V, 0-10 V vagy ezekhez hasonló, V-ban mérhető kimenőjelű nyomástávadók, illetve 0-100 mV kimenetű, erősítés nélküli eszközök is. Mindez érvényes a GE Druck UNIK 5000 sorozatú nyomástávadó családjára is. A nyomástávadó „lelke” egy piezorezisztív működési elvű szilicium chip. A honlapon elérhető konfigurátor segítségével a következő paraméterek tetszőlegesen kombinálhatók egymással: villamos kimenet (a fent megadott lehetőségekből), elektromos csatlakozó (DIN, kábel, bajonett, stb…), üzemi hőfoktartomány (ahol a hőmérsékleti hiba kicsi a kompenzálás következtében), pontosság (0,2%, 0,1% vagy 0,04%), kalibrációs bizonyítvány adattartalma, opcionálisan gyújtószikramentes vagy nyomásálló kivitel, nyomásoldali csatlakozó típusa. A GE Druck nyomástávadóit a választható legnagyobb pontosság (0,04%) és az igen jó hosszúidejű stabilitás (0,1%/év) tünteti ki.

A UNIK 5000-es nyomástávadó család kívül kapható még több különleges nyomástávadó típus, mint PTX 600 (nagy stabilitás, kis zaj), RTX 1000 (leosztható), STX 2100 (differenciál), LPX 1000 (extrém kisnyomások). A nyomástartomány 0-70 mbar és 0-700 bar között tetszőleges lehet túlnyomás és abszolút kivitelben is.

Külön érdemes kiemelni a hidrogéngáz nyomásának mérésére kifejlesztett eszközöket, melyek az energiaellátásban napjainkban tapasztalható „zöld fordulat” okán várhatóan egyre szélesebb körben nyernek majd alkalmazást.

RPS/DPS 8000 (TERPS 8000)

Igen nagy pontosságú rezonáns nyomásérzékelő a TERPS technológia alapján. Széles nyomáshatárok, ellenálló tokozás.

Az első olyan nyomásérzékelő család, amely a GE ún. TERPS technológiájára épül. A TERPS   (Trench Etched Resonant Pressure Sensor = árokmarásos rezonáns nyomásérzékelő) egy nagyságrenddel pontosabb és stabilabb érzékelő előállítását teszi   lehetővé. A hagyományos rezonáns érzékelőhöz képest (RPT) nagymértékben   kiterjeszthető a méréshatár. A nyomás- és elektromos csatlakozókban széles választék áll rendelkezésre.

UNIK 5000

A félvezető szilíciumtechnológián alapuló nyomásérzékelő/távadó család, melyet a felhasználó „építhet fel”. Építse fel saját távadóját!

Új: ATEX és IECEx bizonyítvánnyal is!

A hagyományos és jól bevált sziliciumtechnológia és analóg jelfeldolgozás olyan újszerű megközelítése, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó maga “építse fel” nyomásmérőjét, kiválasztva a kimenőjel típusát (mV,V vagy mA), az elektromos és nyomásoldali csatlakozót, a kompenzált hőmérséklettartományt, a pontosságot, a kalibrációs bizonyítvány tartalmát és a nyomástartományt.

Segítségül rendelkezésre áll a konfigurációs menü.

UNIK 5800/5900 család

Az UNIK 5000-es család tűz-és robbanásveszélyes környezetben is használható verziója

ADROIT 6200

Digitálisan kompenzált, analóg kimenetű nyomásérzékelők a 200 mbar…350 bar nyomástartományra.

DPS5000 SDI-12

DPS5000 I2C

Digitális kimenetű nyomásérzékelők gázok és folyadékok nyomásának és hőmérsékletének mérésére a 300 mbar… 70 bar tartományban.

DPS5000 CANBus

Digitális kimenetű, gyors működésű nyomásérzékelők gázok és folyadékok nyomásának és hőmérsékletének mérésére autó- és repülőgépipari alkalmazásokra.

Hidrogén-kompatibilis nyomástávadók

A hidrogén közeg nyomásának mérése különkeges kihívást jelent az eszközök gyártói számára, mivel ez a gáz könnyen behatol a fémekbe, rideggé és törékennyé téva azokat, ami jelentősen ronthatja a szenzorok élettartalmát és pontosságát/stabilitását.

A Druck – 50 éves gyártási tapasztalatát felhasználva – sikeresen megoldotta ezt a problémát, kifejlesztve két nagysikerű nyomástávadó családjának hidrogén-kompatibilis változatát.

UNIK 5000H család

RPS/DPS 8000H család